Tromsømagasin i Dagens Næringliv

Vil stanse trolling med AI

Trolling i kommentarfeltet er en stor utfordring for medier over hele verden. Abdera AS i Tromsø benytter kunstig intelligens for å moderere vekk uønskede meldinger.

Det er ingen nyhet at sosiale medier og internett er blitt allestedsnærværende de siste årene. I takt med utviklingen har utbredelsen av hatprat og krenkende kommentarer økt i galopperende tempo. Det vil Abdera AS bidra til å gjøre noe med.
    – Tradisjonelle metoder for moderering er svært arbeidskrevende, og ikke alltid effektive nok, sier medgründer og daglig leder i Abdera, Johannes H. Nilsen. 
    – Vi arbeider for å skape algoritmer og modeller som kan løse problemet i sanntid og på en enkel og kostnadseffektiv måte, sier han. 
    Abderas fire gründere, som ved siden av Nilsen teller Erland Gromstad, Jonas N. Myhre og Markus Tiller, har alle bakgrunn fra UiT. Abdera ble stiftet i mai 2022, og når dette går i trykken, er den første versjonen av programvaren i testproduksjon i Nordlys, i Tromsø og Tromsø IL.
    – Utgangspunktet for Abdera og vår teknologi var et forskningsprosjekt der målet var å gjenkjenne logiske brister i debatter. Siden har vi tatt teknologien videre, sier Nilsen som selv har økonomibakgrunn. Men hva er det egentlig programvaren ser etter?

Juridisk definisjon
    – Vi legger den juridiske definisjonen av hatprat til grunn for modellen vår, forklarer Nilsen. 
    – Men den kan selvsagt tilpasses hvert enkelt bruksområde og trenes til å følge reglene den enkelte publikasjon ønsker å håndheve, forklarer han.
    Som alle andre maskinlæringssystemer må Abderas modell trenes opp på datasett både fra kommentarfelt og forskning. Målet er å trene opp modellen til å gjenkjenne både forskjellige språk og spesiell ortografi, som ofte forekommer i kommentarfelt. 
    – Mange bruker for eksempel ortografi som reflekterer deres egen dialekt, eller har ganske enkelt dårlig rettskriving. Det vil modellen fange opp, sier Nilsen.
    Når modellen plukker opp uønskede kommentarer, kan kommentaren enten flagges for videre manuell oppfølging, eller den kan slettes automatisk. Og maskinlæringsmodellen fortsetter å lære også etter at den er tatt i bruk.
    – Det er en av fordelene med maskinlæring, modellen blir bedre og bedre etter hvert som den brukes – den lærer underveis. Så det kan for eksempel være naturlig å kjøre programvaren som støtteverktøy til å begynne med og så gå over til mer og mer automatisering, sier Nilsen. 
    – Det er selvsagt helt opp til avisen eller publikasjonen som tar verktøyet i bruk.

Abdera-teamet (f.v.): Johannes H. Nilsen, Erland Grimstad, Markus Tiller og Jonas N. Myhre. Foto: Lars Åke Andersen.

Viktig for demokratiet
I utgangspunktet kan det virke som om det bare er nettaviser og- magasiner som har behov for et slikt verktøy, men slik er det ikke, mener Nilsen.
    – Hatprat og krenkende kommentarer også på sidene til eksempelvis banker og nettbutikker –  ja faktisk overalt hvor folk kan legge igjen kommentarer. Så markedet for våre produkter er potensielt enormt, slår han fast.
    – Det krever ikke mye å oversette verktøyet til andre språk, så vi har ambisjoner om å gå  internasjonalt så snart som mulig. Visjonen vår er å lage et system som ivaretar ytringsfriheten på en god måte, og på den måten støtte en demokratisk samfunnsdebatt, sier Nilsen. 
    – Det som kan være et veldig godt demokratisk verktøy ødelegges av de få. Det ønsker vi å bidra til å få en slutt på.

Lokal og nasjonal støtte
Abdera har fått støtte av Norinnova i Tromsø gjennom gründerprogrammet Startup IX og tilskudd fra Innovasjon Norge. De er også en av ti bedrifter som fikk være med i Norinnovas Arctic Ignite, et program for å fremme spennende startups med økonomiske midler og markedseksponering, og var en av tre som ble tildelt jurypris der. I dag holder selskapet til i Norinnovas inkubator. 
    – Støtten har gjort det mulig for oss å få i gang selskapet, og det er veldig viktig og positivt for oss å ha dette miljøet rundt oss, både når det gjelder startkapital og kompetanse, understreker Nilsen. 
    – Her er det samlet en rekke startups, noen i tidlig fase som oss, andre er kommet lenger. Det er alltid masse å lære, og her er terskelen lav for å spørre. Det er et veldig inspirerende og positivt miljø, sier han. Nå er Abdera og Nilsen på jakt etter kapital.
    – Vi ønsker å vokse. Det krever kapital, og vi jobber fortløpende med å få det på plass, avslutter han.

LES MER

Redaksjonelle artikler fra magasinet

Norges svar på Tour de France

Norges svar på Tour de France

I august hvert år går Arctic Race of Norway av stabelen, og gjennom de 10 årene som har gått siden første utgave i 2013, har det blitt mye mer enn et sykkelritt. – Arctic Race Norway er et stort samarbeidsprosjekt i Nord-Norge. Kommuner, fylkeskommunene, næringslivet...

Et tverrfaglig bærekraftsnettverk

Et tverrfaglig bærekraftsnettverk

Fremstr er navnet på Næringsforeningen i Tromsøregionens traineeprogram for unge. – Vi har valgt å rette programmet inn mot bærekraft, og tilbyr de beste talentene traineestillinger innen bærekraft i næringslivet i Tromsø, Karlsøy og Balsfjord, sier Emilie Isaksen,...

Et viktig tilbud i internasjonale Tromsø

Et viktig tilbud i internasjonale Tromsø

Tromsø International School er verdens nordligsteIB-World School på barne- og ungdomstrinn, og et viktig element i arbeidet med å tiltrekke internasjonal arbeidskraft til den arktiske hovedstaden.Skolen ble startet i 2011 med elleve elever. I dag er elevtallet vokst...

Overvåkerregnskogen fra rommet

Overvåkerregnskogen fra rommet

Som verdensledende kommersielt satellittsenter driver KSAT i Tromsø jordobservasjon av hele verden. Nå bidrar KSAT i et prosjekt for å stanse avskogingen i Amazonas.Det er selskapets avtaler med satellitteiere og 27 antennestasjoner med over 260 antenner spredt ut...

Næringslivets interesseorganisasjon i Tromsøregionen

Næringslivets interesseorganisasjon i Tromsøregionen

Næringsforeningen i Tromsøregionen er Nord-Norges største næringsforening. Siden 1844 har foreningen arbeidet for å skape gode rammebetingelser for over 650 medlemsbedrifter i hele regionen, fra alle næringer og bransjer, og sikre at regionen har kvaliteter som gjør...

ProTromsø – fremmer Tromsø og Nord-Norge

ProTromsø – fremmer Tromsø og Nord-Norge

Nærings- og utviklingsselskapet ProTromsø AS ble etablert i 2021 av Tromsø kommune for å tilrettelegge for flere arbeidsplasser i privat og offentlig sektor. Daglig leder Gøril Johansen forteller om en organisasjon som skal jobbe bredt for å utvikle Tromsø og...

Michelin-mat ved kaikanten

Michelin-mat ved kaikanten

I 2021 så pop-up-konseptet Vulkana Supper Club dagens lys i Tromsø. Flere ganger i året inviterer klubben en av Europas beste kokker til Tromsø og gjestebud om bord på en hvalskute bygd om til spa- og restaurantbåt. Med maksimum fjorten gjester samlet rundt ett...

Enorme muligheter på Grøtsund havne-og industriområde

Enorme muligheter på Grøtsund havne-og industriområde

Produksjon av grønt drivstoff, havbruk, vertikalt landbruk, mekanisk industriklynge og havvindterminal. Det er noen av ambisjonene for Grøtsund industripark. Tromsø har enorme muligheter for satsing på blå næringer er det omforente budskapet fra et stort...

Tester fremtidens fremkomstmidler

Tester fremtidens fremkomstmidler

Testnor ble etablert i 2021 av gründerne Heidi Andreassen og Ingrid Dahl Skarstein. Forretningsideen er å tilby testfasiliteter og -gjennomføring til mobilitetsindustrien i hele verden.Vi har begge jobbet mye med å støtte teknologi og industriutvikling, blant annet i...

Får ideer til å yngle

Får ideer til å yngle

– Norinnovas oppgave er å bidra til vellykket utvikling av ideer med internasjonalt potensial, sier administrerende direktør Asbjørn Lilletun. Siden 2014 har han ledet bedriften med 22 medarbeidere som hjelper ideer ut i det globale markedet.Vi er heldige som får lov...

IT-nestor i nord

IT-nestor i nord

I tretti år har informatikkprofessor og seriegründer Dag Johansen ved UiT arbeidet utrettelig for å sette byen på IT-verdenskartet. Det har han klart.Tromsø har et utrolig sterkt informatikk-miljø, sier professoren med stolthet.     – Her finner man selskaper som...

På jakt etter verdier i havet

På jakt etter verdier i havet

I 10 år har næringsklyngen Biotech North jobbet for innovasjon og utvikling i de blå næringene i Nord-Norge og da spesielt med utvikling av marine helseprodukter fra hav til marked. Med sine 40 medlemmer har Biotech North fokus på bioteknologi som motor i det grønne...

Inga resultat hittades

Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.

artikkelannonse

Artikkelannonser fra magasinet

Havna – sentral i utviklingen av byen!

Havna – sentral i utviklingen av byen!

Havna er en sentral aktør i Tromsø og fyller 200 år i 2027. Med oppunder 10 000 årlige anløp, over en million reisende og et betydelig godsvolum er havna et viktig trafikknutepunkt i Tromsø. Havet og sjøveien har opp igjennom tidene dannet livsgrunnlaget for...

Bygger bærekraftig i den arktiske hovedstaden

Bygger bærekraftig i den arktiske hovedstaden

Med skyhøye miljøambisjoner går Consto inn for å bygge Nord-Norges første BREEAM-NOR Outstanding-sertifiserte bygg. Byggetrinn 4 i Siva Innovasjonssenter Tromsø blir med det blant landets mest innovative miljøbygninger.– Outstanding er det høyeste sertifiseringsnivået...

Med hjertet i faget

Med hjertet i faget

Byggmester Tony H. Jensen er en entreprenør som driver i bygg- og eiendomsbransjen, hvor vi designer boliger og fritidsboliger for egne prosjekter og kundeprosjekter. Vi leverer alt fra råbygg til 100 % nøkkelferdige bygg.Byggmester Tony H. Jensen ble etablert i 2007...

Realiser boligdrømmen i Karlsøy

Realiser boligdrømmen i Karlsøy

Mindre enn én times kjøring fra Tromsø finner du øyriket Karlsøy. Her kan du leve det gode liv med natur og kultur i skjønn forening – og samtidig nyte godt av de økonomiske fordelene som følger med å bo i Nord-Troms.Aina Isaksen er personal- og organisasjonssjef i...

Bærekraftig kailøsning i Longyearbyen

Bærekraftig kailøsning i Longyearbyen

Når NOFI selger sine løsninger, er det med en tanke om gjenbruk, ombygging og en type «pante flaske»- mentalitet. FN´s bærekraftsmål om ansvarlig forbruk og produksjon er et av NOFIs viktigste mål. Plasten skal brukes riktig. Også når det gjelder 550 meter med...

Tromsø Lufthavn utvider

Tromsø Lufthavn utvider

Med 2,3 millioner reisende og kapasiteten sprengt med over 60 prosent i 2019, var utvidelse av lufthavnen nærmest et folkekrav i Tromsø. Nå har Avinor levert, og en ny terminal skal stå  klar i begynnelsen av 2024.– Utvidelsen ble vedtatt av Avinor allerede i 2016, og...

Norsk Polarinstitutt 

Norsk Polarinstitutt 

Da regjeringen i mai bestemte at Norge skal bygge en helt ny forskningsstasjon i Antarktis, bekreftet de samtidig Tromsø og hele regionen som landets desiderte sentrum for polarforskning. Norsk Polarinstitutt får en enda tydeligere rolle, både i nord og sør, for å...

Å telle all fisken i verden– det går vel ikke?

Å telle all fisken i verden– det går vel ikke?

Jo, vi tror faktisk det. Ideen kom til oss da vi fikk i oppdrag å sjekke om det er liv på Jupiters måner. I øyeblikket er vi 21 forskere ved SINTEF i Tromsø. Her foredler vi spennende tanker. Ideene vi jobber med har tre fellestrekk:    De er tematisk like. Viktige...

Binder Nord-Norge sammen

Binder Nord-Norge sammen

Med 50 fartøy og 1000 ansatte i høysesong, er Torghatten Nord en viktig transportaktør i Nord-Norge. Nå er målet å være ledende innen grønn teknologi og bærekraftige løsninger.Torghatten Nord disponerer 50 fartøy, og vi er ansvarlig for drift av samband fra Nord-Troms...

Remiks åpner REBELL Bærekraftsenter i Tromsø

Remiks åpner REBELL Bærekraftsenter i Tromsø

Remiks har drevet bruktbutikk på nordspissen av Tromsøya siden 2009, men 3. juni flytter dagens butikk inn i REBELL Bærekraftsenter i den gamle postterminalen på Langnes. – REBELL skal bestå av 2 ulike konsepter; ett for innbyggerne og ett for næringslivet. Det nye...

Nord-Norges største IT-miljø redder liv

Nord-Norges største IT-miljø redder liv

Hos Helse Nord IKT jobber 400 ansatte for å ivareta og utvikle de livsviktige systemene som mannen i gata tar som en selvfølge. Hver gang du har time på et sykehus, avhenger behandlingen av stabil og sikker drift av en rekke systemer. For hva skjer egentlig om EKG...