Tromsømagasin i Dagens Næringliv

Remiks åpner REBELL Bærekraftsenter i Tromsø

Remiks har drevet bruktbutikk på nordspissen av Tromsøya siden 2009, men 3. juni flytter dagens butikk inn i REBELL Bærekraftsenter i den gamle postterminalen på Langnes. 

– REBELL skal bestå av 2 ulike konsepter; ett for innbyggerne og ett for næringslivet. Det nye senteret vil inneholde en vesentlig større bruktbutikk i tillegg til bl.a. en egen proffavdeling, gjør-det-selv-verksted og møteplassen Drivhuset, forteller administrerende direktør Britt Mathisen Limo i Remiks Miljøpark AS. Samtidig er konseptet til REBELL at det skal preges av kontinuerlig utvikling i både innhold, inventar og samarbeidspartnere.
    – Indirekte var det faktisk Tromsø kommune som kom med bestillingen i 2018, i klima-, miljø- og energiplanen, sier Limo.
    – Vi har opplevd en voldsom økning i pågangen på bruktbutikken her i miljøparken, og tror det nye senteret vil dekke et stort behov hos Tromsøs innbyggere, sier hun. 
    – Langnes er et trafikknutepunkt, så senteret vil være enkelt å oppsøke med buss eller bil for både de som skal frakte større ting og de som bare vil stikke innom når de kjører forbi. 
    – Vi har kun gjort marginale strukturelle endringer på bygget, så dette blir et senter med tøff, industriell design. Vi har faktisk allerede prøvekjørt fasilitetene gjennom fagkonferansen Grønne Spor, og lokalene fungerte enda bedre enn forventet, sier Limo.

Mye større plass
Med en økning i butikkareal fra 300 til 1000 m2, kommer det til å bli plass til andre og vesentlig flere varer enn det dagens bruktbutikk kan levere, og Limo håper tromsøværingene vil følge opp den stadig mer populære brukttrenden.
    – Folk er interessert i å kjøpe brukt, og vi som gjenvinningsbedrift ønsker å gi dem den muligheten, til glede for både lommeboka og miljøet, sier hun. 
    – Om flere vender seg til å kjøpe kvalitet og ta seg tid til reparasjoner og til slutt salg, kan vi redusere avfallsmengden og få mye mer ut av tingene vi kjøper. Det gjelder alt fra møbler til klær, sko, leker og andre nødvendigheter.
    – Dessuten vil det bli mulig for publikum å leie sin egen salgshylle der de kan selge egne ting. Litt som Finn, men med en eksponeringsplass i et Bærekraftsenter, der potensielle kunder kan se og ta på varene før de handler.
    – Second Hand og bruktbutikker er populære, og vårt mål er å bevisstgjøre både unge og gamle på hvor viktig det er å behandle ressurser på en god måte. Vi vil skape en arena for gjenbruk, og fra et gjenbruksperspektiv skal vi derfor røske litt opp i satte holdninger og normer og gjøre positive endringer for en bedre fremtid og et mer bærekraftig forbruk.

Male, snekre, smøre og sy
I tillegg til selve butikken vil senteret også etter hvert inkludere et verksted der folk kan komme og låne symaskin og annet verktøy og utstyr og f.eks. reparere sykkelen sin, male nattbordet til årets farge eller sy om kjolen til mormor så den blir kul. Det planlegges også kurs for de mest interesserte; mange ønsker gjerne å reparere og redesigne, men mangler kanskje kunnskapen. 
    – Her skal man kunne komme og lære seg søm, snekring og andre ferdigheter.
    – Vårt mål er å pirke i miljønerven din og utvikle den slik at du gir noen andre muligheten til å gjenbruke det du ikke har bruk for selv. Samtidig kan du gradvis også fryde deg over dine egne ombruksskills.
    I tillegg til verksted og butikk vil senteret inneholde Drivhuset, et eget adskilt rom midt i butikken hvor det skal gro frem gode samtaler, møter, kursing og annet som måtte passe i dette spesielle rommet. Også dette, i likhet med alt som tilbys gjennom REBELL, blir et lavkosttilbud, og Limo håper på god respons. 
    – Kanskje vil Drivhuset stå ferdig til åpning, hvem vet?

ProffREBELL for næringslivet

Men det er slett ikke bare husholdningene som vil kunne dra nytte av de nye tilbudene i REBELL. Chris Hudson er leder Remiks Næring AS, konsernets selskap for avfallshåndtering fra næringslivet. Han tror det er store muligheter innen dette segmentet og opplever stadig økende etterspørsel innen gjenbruk fra næringslivet.

– Vi håndterer store mengder avfall fra næringslivet. Mye av dette er høyst brukbare ting som vi nå skal ta hånd om på en bedre måte, sier han. 

Kontorinnredning
Satsingsområdet er i første omgang kontorinnredning som skap, stoler, hyller og bord, men på sikt tror Hudson på et stort marked også for byggematerialer som eksempelvis vinduer og dører. Materialer og møbler som er verdt å gjenbruke skal ivaretas gjennom konseptet ProffREBELL.
    – I forbindelse med kontoroppussing kastes det utrolige mengder møbler og inventar, men også bygg og anleggsbransjen vil kunne dra nytte av vårt tilbud etter hvert som vi utvikler markedet, sier Hudson.
    – Vår største oppgave sammen med samarbeidspartnerne våre, blir å skape et marked som ikke eksisterer per i dag, men som vi har stor tro på for fremtiden. Fra 1. juli blir det obligatorisk med en ombyggingskartlegging av alle nærings- og borettslagbygninger over 100 m2 ved ombygging og riving, og vi tror det kan bli en pådriver til å frigjøre gjenbruksva-rer i det profesjonelle markedet, sier han.
    Proffbutikken på REBELL Bærekraftsenter vil ha et eget showroom med tilgjengelige varer der interesserte kan sette seg inn i tilbudet.
    – Vi har allerede sondert interessen, og tilbakemeldingene vi får, er at bedrifter er interessert i både å levere og hente ting her. Så får vi se hvor lang tid det tar å opparbeide markedet, sier Chris Hudson. 

Storstilt åpning 3. juni
REBELL bærekraftsenter åpner dørene 3. juni kl. 12.00 med ordfører på plass og masse spennende aktiviteter for besøkende i alle aldre. Limo håper at mange vil møte opp og gjøre seg kjent med den nye butikken og tilbudene på senteret.
    – Vi i Remiks gleder oss til åpningen som skjer under mottoet velg smart, bruk smart og kast smart, sier Limo.
    – Vi håper på fullt hus – ikke bare på åpningen den 3. juni, men alle dager, smiler hun.

Dette er Remiks:

Remiks er et konsern i gjenvinningsbransjen som i dag til sammen håndterer og behandler ca 80.000 tonn avfall fra store deler av Nord-Norge. Selskapene i konsernet tilbyr avfallsløsninger for næringslivet og utfører lovpålagte oppgaver gjennom innsamling av husholdningsavfall i Tromsø og Karlsøy kommune. I tillegg er konsernet også er en aktiv bidragsyter til lokalsamfunn og næring gjennom kunnskap- og innovasjonsutvikling i miljørelaterte spørsmål. 

Til sammen består konsernet i dag av 3 heleide selskap, Remiks Miljøpark AS, Remiks Husholdning AS og Remiks Næring AS. Konsernet har også eierandeler i Rå Biopark AS, Arctic Waste Management AS, Origo Skibotn AS, Alta Fjernvarme AS og Avfallsmegling Nord AS.

Remiks eies i sin helhet av Tromsø og Karlsøy kommune, har ca. 120 ansatte, og hovedkontor på nordspissen av Tromsøya. Konsernets visjon er «Vi tar ansvar. Sammen.» og støttes opp av verdiene miljøbevisst, pålitelig, nyskapende og tilgjengelig. Disse verdiene er forankret i alt Remiks gjør, og de ansatte er konsernets fremste ambassadører for disse verdiene.

Mer informasjon om REBELL Bærekraftsenter finner du her.

 

LES MER

Redaksjonelle artikler fra magasinet

Norges svar på Tour de France

Norges svar på Tour de France

I august hvert år går Arctic Race of Norway av stabelen, og gjennom de 10 årene som har gått siden første utgave i 2013, har det blitt mye mer enn et sykkelritt. – Arctic Race Norway er et stort samarbeidsprosjekt i Nord-Norge. Kommuner, fylkeskommunene, næringslivet...

Et tverrfaglig bærekraftsnettverk

Et tverrfaglig bærekraftsnettverk

Fremstr er navnet på Næringsforeningen i Tromsøregionens traineeprogram for unge. – Vi har valgt å rette programmet inn mot bærekraft, og tilbyr de beste talentene traineestillinger innen bærekraft i næringslivet i Tromsø, Karlsøy og Balsfjord, sier Emilie Isaksen,...

Et viktig tilbud i internasjonale Tromsø

Et viktig tilbud i internasjonale Tromsø

Tromsø International School er verdens nordligsteIB-World School på barne- og ungdomstrinn, og et viktig element i arbeidet med å tiltrekke internasjonal arbeidskraft til den arktiske hovedstaden.Skolen ble startet i 2011 med elleve elever. I dag er elevtallet vokst...

Vil stanse trolling med AI

Vil stanse trolling med AI

Trolling i kommentarfeltet er en stor utfordring for medier over hele verden. Abdera AS i Tromsø benytter kunstig intelligens for å moderere vekk uønskede meldinger.Det er ingen nyhet at sosiale medier og internett er blitt allestedsnærværende de siste årene. I takt...

Overvåkerregnskogen fra rommet

Overvåkerregnskogen fra rommet

Som verdensledende kommersielt satellittsenter driver KSAT i Tromsø jordobservasjon av hele verden. Nå bidrar KSAT i et prosjekt for å stanse avskogingen i Amazonas.Det er selskapets avtaler med satellitteiere og 27 antennestasjoner med over 260 antenner spredt ut...

Næringslivets interesseorganisasjon i Tromsøregionen

Næringslivets interesseorganisasjon i Tromsøregionen

Næringsforeningen i Tromsøregionen er Nord-Norges største næringsforening. Siden 1844 har foreningen arbeidet for å skape gode rammebetingelser for over 650 medlemsbedrifter i hele regionen, fra alle næringer og bransjer, og sikre at regionen har kvaliteter som gjør...

ProTromsø – fremmer Tromsø og Nord-Norge

ProTromsø – fremmer Tromsø og Nord-Norge

Nærings- og utviklingsselskapet ProTromsø AS ble etablert i 2021 av Tromsø kommune for å tilrettelegge for flere arbeidsplasser i privat og offentlig sektor. Daglig leder Gøril Johansen forteller om en organisasjon som skal jobbe bredt for å utvikle Tromsø og...

Michelin-mat ved kaikanten

Michelin-mat ved kaikanten

I 2021 så pop-up-konseptet Vulkana Supper Club dagens lys i Tromsø. Flere ganger i året inviterer klubben en av Europas beste kokker til Tromsø og gjestebud om bord på en hvalskute bygd om til spa- og restaurantbåt. Med maksimum fjorten gjester samlet rundt ett...

Enorme muligheter på Grøtsund havne-og industriområde

Enorme muligheter på Grøtsund havne-og industriområde

Produksjon av grønt drivstoff, havbruk, vertikalt landbruk, mekanisk industriklynge og havvindterminal. Det er noen av ambisjonene for Grøtsund industripark. Tromsø har enorme muligheter for satsing på blå næringer er det omforente budskapet fra et stort...

Tester fremtidens fremkomstmidler

Tester fremtidens fremkomstmidler

Testnor ble etablert i 2021 av gründerne Heidi Andreassen og Ingrid Dahl Skarstein. Forretningsideen er å tilby testfasiliteter og -gjennomføring til mobilitetsindustrien i hele verden.Vi har begge jobbet mye med å støtte teknologi og industriutvikling, blant annet i...

Får ideer til å yngle

Får ideer til å yngle

– Norinnovas oppgave er å bidra til vellykket utvikling av ideer med internasjonalt potensial, sier administrerende direktør Asbjørn Lilletun. Siden 2014 har han ledet bedriften med 22 medarbeidere som hjelper ideer ut i det globale markedet.Vi er heldige som får lov...

IT-nestor i nord

IT-nestor i nord

I tretti år har informatikkprofessor og seriegründer Dag Johansen ved UiT arbeidet utrettelig for å sette byen på IT-verdenskartet. Det har han klart.Tromsø har et utrolig sterkt informatikk-miljø, sier professoren med stolthet.     – Her finner man selskaper som...

På jakt etter verdier i havet

På jakt etter verdier i havet

I 10 år har næringsklyngen Biotech North jobbet for innovasjon og utvikling i de blå næringene i Nord-Norge og da spesielt med utvikling av marine helseprodukter fra hav til marked. Med sine 40 medlemmer har Biotech North fokus på bioteknologi som motor i det grønne...

artikkelannonse

Artikkelannonser fra magasinet

Havna – sentral i utviklingen av byen!

Havna – sentral i utviklingen av byen!

Havna er en sentral aktør i Tromsø og fyller 200 år i 2027. Med oppunder 10 000 årlige anløp, over en million reisende og et betydelig godsvolum er havna et viktig trafikknutepunkt i Tromsø. Havet og sjøveien har opp igjennom tidene dannet livsgrunnlaget for...

Bygger bærekraftig i den arktiske hovedstaden

Bygger bærekraftig i den arktiske hovedstaden

Med skyhøye miljøambisjoner går Consto inn for å bygge Nord-Norges første BREEAM-NOR Outstanding-sertifiserte bygg. Byggetrinn 4 i Siva Innovasjonssenter Tromsø blir med det blant landets mest innovative miljøbygninger.– Outstanding er det høyeste sertifiseringsnivået...

Med hjertet i faget

Med hjertet i faget

Byggmester Tony H. Jensen er en entreprenør som driver i bygg- og eiendomsbransjen, hvor vi designer boliger og fritidsboliger for egne prosjekter og kundeprosjekter. Vi leverer alt fra råbygg til 100 % nøkkelferdige bygg.Byggmester Tony H. Jensen ble etablert i 2007...

Realiser boligdrømmen i Karlsøy

Realiser boligdrømmen i Karlsøy

Mindre enn én times kjøring fra Tromsø finner du øyriket Karlsøy. Her kan du leve det gode liv med natur og kultur i skjønn forening – og samtidig nyte godt av de økonomiske fordelene som følger med å bo i Nord-Troms.Aina Isaksen er personal- og organisasjonssjef i...

Bærekraftig kailøsning i Longyearbyen

Bærekraftig kailøsning i Longyearbyen

Når NOFI selger sine løsninger, er det med en tanke om gjenbruk, ombygging og en type «pante flaske»- mentalitet. FN´s bærekraftsmål om ansvarlig forbruk og produksjon er et av NOFIs viktigste mål. Plasten skal brukes riktig. Også når det gjelder 550 meter med...

Tromsø Lufthavn utvider

Tromsø Lufthavn utvider

Med 2,3 millioner reisende og kapasiteten sprengt med over 60 prosent i 2019, var utvidelse av lufthavnen nærmest et folkekrav i Tromsø. Nå har Avinor levert, og en ny terminal skal stå  klar i begynnelsen av 2024.– Utvidelsen ble vedtatt av Avinor allerede i 2016, og...

Norsk Polarinstitutt 

Norsk Polarinstitutt 

Da regjeringen i mai bestemte at Norge skal bygge en helt ny forskningsstasjon i Antarktis, bekreftet de samtidig Tromsø og hele regionen som landets desiderte sentrum for polarforskning. Norsk Polarinstitutt får en enda tydeligere rolle, både i nord og sør, for å...

Å telle all fisken i verden– det går vel ikke?

Å telle all fisken i verden– det går vel ikke?

Jo, vi tror faktisk det. Ideen kom til oss da vi fikk i oppdrag å sjekke om det er liv på Jupiters måner. I øyeblikket er vi 21 forskere ved SINTEF i Tromsø. Her foredler vi spennende tanker. Ideene vi jobber med har tre fellestrekk:    De er tematisk like. Viktige...

Binder Nord-Norge sammen

Binder Nord-Norge sammen

Med 50 fartøy og 1000 ansatte i høysesong, er Torghatten Nord en viktig transportaktør i Nord-Norge. Nå er målet å være ledende innen grønn teknologi og bærekraftige løsninger.Torghatten Nord disponerer 50 fartøy, og vi er ansvarlig for drift av samband fra Nord-Troms...

Nord-Norges største IT-miljø redder liv

Nord-Norges største IT-miljø redder liv

Hos Helse Nord IKT jobber 400 ansatte for å ivareta og utvikle de livsviktige systemene som mannen i gata tar som en selvfølge. Hver gang du har time på et sykehus, avhenger behandlingen av stabil og sikker drift av en rekke systemer. For hva skjer egentlig om EKG...

Inga resultat hittades

Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.