Tromsømagasin i Dagens Næringliv

Bærekraftig kailøsning i Longyearbyen

Når NOFI selger sine løsninger, er det med en tanke om gjenbruk, ombygging og en type «pante flaske»- mentalitet. FN´s bærekraftsmål om ansvarlig forbruk og produksjon er et av NOFIs viktigste mål. Plasten skal brukes riktig. Også når det gjelder 550 meter med plastflytekaier plassert i Longyearbyen Havn, som innimellom må bygges om og endre bruksområde. Havnesjef Kjetil Bråten gleder seg over å se hvordan de kan gi nytt liv til noe de kjøpte for et annet formål for mange år siden. 

Evighetstankegang
Det nyeste prosjektet er ombygging av en gammel kai for seilbåter, der fortøyningen ble for komplisert.
    – Den ble lite brukt, så den har vært tilbake hos vår leverandør NOFI for ombygging. Nå skal den nyttiggjøre seg på innsiden av Bykaia, sier Bråten med den største selvfølge. 
    Til nå har nemlig alle kaiene som har blitt tatt ut av drift i Longyearbyen, fått en annen funksjon etterpå. 
    – Det fine med plasten er vi kan både endre på design og forandre på det materialet vi allerede har. Det er også veldig lett å resirkulere til andre kaier eller produkter. Selv om vi har 550 meter med kai nå, så er det veldig enkelt å gjenbruke materialene en annen plass, dersom vi ønsker mindre kai på et senere tidspunkt. Det er en evighetstankegang som vi syns er veldig spennende, sier havnesjefen.

Skryter av leverandøren
Bråten kan fortelle om et nesten 20 år gammelt samarbeid med NOFI. Det startet med en 20 meters kai, som skulle avlaste hovedhavna med én båt. Han husker tilbake til en lykkens dag.
    – At vi i ettertid har kunnet sende elementene frem og tilbake for fiksing og forbedringer, og i senere tid ombygginger og reparasjoner, er gull verdt, sier han.
Bråten skryter av NOFI som en partner som tørr å pushe grenser.
    – De har tatt utfordringene etter hvert som vi har trengt større løsninger til større båter, sier han, og legger til at de nå har hatt skip på opp til 90 meter som har lagt til på Turistkaia, og at de til enhver tid har rundt 25 båter fra 15-60 meter fortøyd på denne kaien. Blant annet eksklusive private yachter fra hele verden, der mannskapet er strålende fornøyd med hvor trygt det er å fortøye til en plastkai, uten å være redd for at den påfører skade på båtene deres.
    – Det har vært, og er, et kjempeartig samarbeid med NOFI. Hver gang vi har kommet med noe, har de strukket strikken. De hører på oss, og finner gode løsninger. Kanskje vi en gang kan legge cruiseskip til på en NOFI kai på Svalbard, drømmer han.

Foto: Port of Longyearbyen

Røft klima
Bråten mener at plastkai er eneste alternativ i Longyearbyen. Både på grunn av tøft klima, men også det praktiske rundt frakten. 
    – Betong blir for tungt å frakte. Plasten er mye lettere, og tradisjonelle lasteskip kan ta det med for oss. I tillegg er det noe bevegelse i plasten, som gjør at den tåler klimaet vårt bedre, sier han.
    Det er nemlig ikke bare enkelt å produsere noe som tåler å bli utsatt for det Svalbard har å by på. 
    – Vi har hatt is i havna der det har blitt brøytet inn til isbelagt kai. Den blir utsatt for storm og ekstremvær, forteller Bråten, men understreker at selv om plasten tåler mye, kan skader skje. 
    – For eksempel var det en skipper som mistet kontroll på båten sin, og dura rett inn i kaia. Takket være at kaia ga litt etter, gikk det bra med båten, sier han.
    – Men det er det som er så fint med kaia vår. Den er litt bevegelig, og skulle det kommer skader, kan det repareres. Det har i hvert fall ikke kommet skader til nå som ikke har latt seg fikse, sier han.
    Først var tanken at levetid var 10 år. Det var vanskelig å beregne hva den tålte av blant annet bevegelse. Med kun litt overflateslitasje ble ny beregning 20 år.
    – Nå opererer vi med en forventet levetid på 30 år. Jeg tror at så lenge vi tar vare på, og vedlikeholder det som eventuelt skulle bli ødelagt, så kan det vare veldig lenge, avslutter Kjetil Bråten.

Dette er NOFI:

  • Innovativt industrikonsern som utvikler, produserer og selger produkter og tjenester over hele verden innenfor det maritime marked

  • Skaper bærekraftige løsninger som er med på å sikre en ren og levende kyst gjennom kostnadseffektive og solide kvalitetsprodukter

  • 146 årsverk

  • Omsetning 435 mill. 

  • Eksportandel 50 %

  • Hovedkontor i Tromsø

  • 1978-2023 – 45 års jubileum i år

LES MER

Redaksjonelle artikler fra magasinet

Norges svar på Tour de France

Norges svar på Tour de France

I august hvert år går Arctic Race of Norway av stabelen, og gjennom de 10 årene som har gått siden første utgave i 2013, har det blitt mye mer enn et sykkelritt. – Arctic Race Norway er et stort samarbeidsprosjekt i Nord-Norge. Kommuner, fylkeskommunene, næringslivet...

Et tverrfaglig bærekraftsnettverk

Et tverrfaglig bærekraftsnettverk

Fremstr er navnet på Næringsforeningen i Tromsøregionens traineeprogram for unge. – Vi har valgt å rette programmet inn mot bærekraft, og tilbyr de beste talentene traineestillinger innen bærekraft i næringslivet i Tromsø, Karlsøy og Balsfjord, sier Emilie Isaksen,...

Et viktig tilbud i internasjonale Tromsø

Et viktig tilbud i internasjonale Tromsø

Tromsø International School er verdens nordligsteIB-World School på barne- og ungdomstrinn, og et viktig element i arbeidet med å tiltrekke internasjonal arbeidskraft til den arktiske hovedstaden.Skolen ble startet i 2011 med elleve elever. I dag er elevtallet vokst...

Vil stanse trolling med AI

Vil stanse trolling med AI

Trolling i kommentarfeltet er en stor utfordring for medier over hele verden. Abdera AS i Tromsø benytter kunstig intelligens for å moderere vekk uønskede meldinger.Det er ingen nyhet at sosiale medier og internett er blitt allestedsnærværende de siste årene. I takt...

Overvåkerregnskogen fra rommet

Overvåkerregnskogen fra rommet

Som verdensledende kommersielt satellittsenter driver KSAT i Tromsø jordobservasjon av hele verden. Nå bidrar KSAT i et prosjekt for å stanse avskogingen i Amazonas.Det er selskapets avtaler med satellitteiere og 27 antennestasjoner med over 260 antenner spredt ut...

Næringslivets interesseorganisasjon i Tromsøregionen

Næringslivets interesseorganisasjon i Tromsøregionen

Næringsforeningen i Tromsøregionen er Nord-Norges største næringsforening. Siden 1844 har foreningen arbeidet for å skape gode rammebetingelser for over 650 medlemsbedrifter i hele regionen, fra alle næringer og bransjer, og sikre at regionen har kvaliteter som gjør...

ProTromsø – fremmer Tromsø og Nord-Norge

ProTromsø – fremmer Tromsø og Nord-Norge

Nærings- og utviklingsselskapet ProTromsø AS ble etablert i 2021 av Tromsø kommune for å tilrettelegge for flere arbeidsplasser i privat og offentlig sektor. Daglig leder Gøril Johansen forteller om en organisasjon som skal jobbe bredt for å utvikle Tromsø og...

Michelin-mat ved kaikanten

Michelin-mat ved kaikanten

I 2021 så pop-up-konseptet Vulkana Supper Club dagens lys i Tromsø. Flere ganger i året inviterer klubben en av Europas beste kokker til Tromsø og gjestebud om bord på en hvalskute bygd om til spa- og restaurantbåt. Med maksimum fjorten gjester samlet rundt ett...

Enorme muligheter på Grøtsund havne-og industriområde

Enorme muligheter på Grøtsund havne-og industriområde

Produksjon av grønt drivstoff, havbruk, vertikalt landbruk, mekanisk industriklynge og havvindterminal. Det er noen av ambisjonene for Grøtsund industripark. Tromsø har enorme muligheter for satsing på blå næringer er det omforente budskapet fra et stort...

Tester fremtidens fremkomstmidler

Tester fremtidens fremkomstmidler

Testnor ble etablert i 2021 av gründerne Heidi Andreassen og Ingrid Dahl Skarstein. Forretningsideen er å tilby testfasiliteter og -gjennomføring til mobilitetsindustrien i hele verden.Vi har begge jobbet mye med å støtte teknologi og industriutvikling, blant annet i...

Får ideer til å yngle

Får ideer til å yngle

– Norinnovas oppgave er å bidra til vellykket utvikling av ideer med internasjonalt potensial, sier administrerende direktør Asbjørn Lilletun. Siden 2014 har han ledet bedriften med 22 medarbeidere som hjelper ideer ut i det globale markedet.Vi er heldige som får lov...

IT-nestor i nord

IT-nestor i nord

I tretti år har informatikkprofessor og seriegründer Dag Johansen ved UiT arbeidet utrettelig for å sette byen på IT-verdenskartet. Det har han klart.Tromsø har et utrolig sterkt informatikk-miljø, sier professoren med stolthet.     – Her finner man selskaper som...

På jakt etter verdier i havet

På jakt etter verdier i havet

I 10 år har næringsklyngen Biotech North jobbet for innovasjon og utvikling i de blå næringene i Nord-Norge og da spesielt med utvikling av marine helseprodukter fra hav til marked. Med sine 40 medlemmer har Biotech North fokus på bioteknologi som motor i det grønne...

artikkelannonse

Artikkelannonser fra magasinet

Havna – sentral i utviklingen av byen!

Havna – sentral i utviklingen av byen!

Havna er en sentral aktør i Tromsø og fyller 200 år i 2027. Med oppunder 10 000 årlige anløp, over en million reisende og et betydelig godsvolum er havna et viktig trafikknutepunkt i Tromsø. Havet og sjøveien har opp igjennom tidene dannet livsgrunnlaget for...

Bygger bærekraftig i den arktiske hovedstaden

Bygger bærekraftig i den arktiske hovedstaden

Med skyhøye miljøambisjoner går Consto inn for å bygge Nord-Norges første BREEAM-NOR Outstanding-sertifiserte bygg. Byggetrinn 4 i Siva Innovasjonssenter Tromsø blir med det blant landets mest innovative miljøbygninger.– Outstanding er det høyeste sertifiseringsnivået...

Med hjertet i faget

Med hjertet i faget

Byggmester Tony H. Jensen er en entreprenør som driver i bygg- og eiendomsbransjen, hvor vi designer boliger og fritidsboliger for egne prosjekter og kundeprosjekter. Vi leverer alt fra råbygg til 100 % nøkkelferdige bygg.Byggmester Tony H. Jensen ble etablert i 2007...

Realiser boligdrømmen i Karlsøy

Realiser boligdrømmen i Karlsøy

Mindre enn én times kjøring fra Tromsø finner du øyriket Karlsøy. Her kan du leve det gode liv med natur og kultur i skjønn forening – og samtidig nyte godt av de økonomiske fordelene som følger med å bo i Nord-Troms.Aina Isaksen er personal- og organisasjonssjef i...

Tromsø Lufthavn utvider

Tromsø Lufthavn utvider

Med 2,3 millioner reisende og kapasiteten sprengt med over 60 prosent i 2019, var utvidelse av lufthavnen nærmest et folkekrav i Tromsø. Nå har Avinor levert, og en ny terminal skal stå  klar i begynnelsen av 2024.– Utvidelsen ble vedtatt av Avinor allerede i 2016, og...

Norsk Polarinstitutt 

Norsk Polarinstitutt 

Da regjeringen i mai bestemte at Norge skal bygge en helt ny forskningsstasjon i Antarktis, bekreftet de samtidig Tromsø og hele regionen som landets desiderte sentrum for polarforskning. Norsk Polarinstitutt får en enda tydeligere rolle, både i nord og sør, for å...

Å telle all fisken i verden– det går vel ikke?

Å telle all fisken i verden– det går vel ikke?

Jo, vi tror faktisk det. Ideen kom til oss da vi fikk i oppdrag å sjekke om det er liv på Jupiters måner. I øyeblikket er vi 21 forskere ved SINTEF i Tromsø. Her foredler vi spennende tanker. Ideene vi jobber med har tre fellestrekk:    De er tematisk like. Viktige...

Binder Nord-Norge sammen

Binder Nord-Norge sammen

Med 50 fartøy og 1000 ansatte i høysesong, er Torghatten Nord en viktig transportaktør i Nord-Norge. Nå er målet å være ledende innen grønn teknologi og bærekraftige løsninger.Torghatten Nord disponerer 50 fartøy, og vi er ansvarlig for drift av samband fra Nord-Troms...

Remiks åpner REBELL Bærekraftsenter i Tromsø

Remiks åpner REBELL Bærekraftsenter i Tromsø

Remiks har drevet bruktbutikk på nordspissen av Tromsøya siden 2009, men 3. juni flytter dagens butikk inn i REBELL Bærekraftsenter i den gamle postterminalen på Langnes. – REBELL skal bestå av 2 ulike konsepter; ett for innbyggerne og ett for næringslivet. Det nye...

Nord-Norges største IT-miljø redder liv

Nord-Norges største IT-miljø redder liv

Hos Helse Nord IKT jobber 400 ansatte for å ivareta og utvikle de livsviktige systemene som mannen i gata tar som en selvfølge. Hver gang du har time på et sykehus, avhenger behandlingen av stabil og sikker drift av en rekke systemer. For hva skjer egentlig om EKG...

Inga resultat hittades

Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.