Tromsømagasin i Dagens Næringliv

Får ideer til å yngle

– Norinnovas oppgave er å bidra til vellykket utvikling av ideer med internasjonalt potensial, sier administrerende direktør Asbjørn Lilletun. Siden 2014 har han ledet bedriften med 22 medarbeidere som hjelper ideer ut i det globale markedet.

Vi er heldige som får lov til å være med på å skape morgendagens næringsliv, sier Lilletun. Marinbiologen med bakgrunn i legemiddelindustrien flyttet hjem til Tromsø i 2010, og har fylt flere roller i Norinnova før han overtok direktørstolen.
    – Norinnova ble etablert i 1990 med to viktige oppgaver, forteller Lilletun. 
    – Det ene er å bringe fremragende forskning ut til bedrifter, og den andre er å skape vekstbedrifter fra Nord-Norge. Vår oppgave er å legge til rette for å lykkes med verdensledende innovasjon, og vi jobber utelukkende med prosjekter som har mulighet til å utgjøre en forskjell globalt. Selv om det ikke var uttalt i strategien til selskapet i 1990, bidrar alle prosjekter vi involverer oss i til å løse ett eller flere bærekraftsmål. Det er en konsekvens av det vi gjør, slår han fast. Vi tror ikke man har gode forutsetninger for å lykkes internasjonalt uten å bidra positivt til et eller flere av bærekraftmålene

Teknologioverføring
Norinnova har rollen som teknologioverføringskontor for UiT Norges arktiske universitet og Universitetssykehuset i Nord-Norge. Det innebærer at de vurderer muligheten for anvendelse av forskningsresultater fra de to institusjonene i form av nye produkter eller tjenester. Der det identifiseres et kommersielt potensial er Norinnova ansvarlig for å etablere og gjennomføre en utviklingsplan for oppfinnelsene. 
    – Samfunnet bruker betydelige ressurser på forskning, og resultatene er eid av forskningsinstitusjonene. En av våre viktigste oppgaver er å overføre forskningsresultater med kommersielt potensial til private bedrifter slik at det kan bidra til verdiskaping, sier Lilletun.
    Det kan skje enten ved at det blir startet en ny bedrift, som for eksempel lager kreftlegemidler eller software for satellitter. Det kan også skje ved at teknologien overføres gjennom en lisensavtale til etablert industri, som dermed får økt konkurransekraft. 
     – La oss for eksempel si at en forsker har funnet et enzym som kan ha nytte innenfor molekylærdiagnostikk. Vår oppgave er å legge til rette for at dette enzymet tilfredsstiller kravene til kommersielle aktører. Det betyr at Norinnova tar ansvar for å utvikle og gjennomføre planen for å skaffe til veie den nødvendige dokumentasjonen. Dette innebærer å hente finansiering til videre verifisering av teknologi samt markedsundersøkelser. Norinnova er på en måte en tolk mellom næringslivet og forskningsmiljøene. Vi har dyp nok kunnskap til å kommunisere med forskere, og samtidig har vi god nok forståelse for næringslivet til å vite hva som er interessant og levedyktig i en kommersiell verden.

60 prosjekter årlig
Hvert år leder Norinnova rundt 60 prosjekter basert på resultater fra forskningsmiljøer på vei mot markedet. Dette er alle prosjekter som er prioritert fordi de kan ha global virkning og utbredelse.
    – Vi skal kunne være med å designe og skaffe finansiering til prosjekter som kan løse globale utfordringer, sier Lilletun. 
    – Hvis noen finner et molekyl som kan drepe kreftceller, er det et sånt prosjekt. I et slikt tilfelle er det en lang vei fra oppdagelsen av det molekylet til du kan kjøpe det på apoteket – og Norinnova har god kjennskap til hva som kreves for å få en best mulig start. 
    Når forskningsresultater skal benyttes kommersielt, forhandler Norinnova frem avtaler som sikrer universitetet eller universitetssykehuset inntekter fra bruken. Slik føres ressurser tilbake til fremtidig forskning. Det er også slik at forskeren(-e) bak oppfinnelsen får sin rettmessige andel av disse inntektene,sier Lilletun.

Startup-støtte
I tillegg til å drive teknologioverføring, har Norinnova et kontorfelleskap for gründere og bidrar med hjelp til startup-bedrifter gjennom programmer som Startup IX, Scaleup IX, Student IX og Arctic Ignite. 
    – Det å ha et team av dyktige fagfolk i ryggen i en oppstartfase er gull verdt. Vi bidrar med hjelp til finansiering og gir råd om utvikling av både bedrift og idé i tillegg til å åpne dører til det store nettverket vi har opparbeidet oss over hele verden siden 1990. Dette kaller vi gullbilletten for gründere, sier Lilletun. 
    – Hos oss skal du kunne få hjelp til å starte bedrift for første gang i tillegg til å skape en bedrift som lykkes med å få private investorer og nå markedet med produktet ditt. De siste årene har vi utviklet et sterkt tilbud til unge gründere og studenter i Student-IX og Arctic Ignite. Dette har gitt mange en virkelig god start på sin utvikling, og vi ser frem til å hjelpe flere. 
    En årlig Europeisk undersøkelse viser at Norinnova er et av de fremste miljøene for utvikling av levedyktige FoU-bedrifter. Det er Lilletun stolt av.
    – Det viser at vi har lykkes med å utvikle et verktøy som er velegnet til å utvikle bedrifter som overlever. Det gir et godt utgangspunkt for veien videre. Norinnova har gjennom sitt arbeid bidratt til betydelig verdiskaping. Gjennom tretti år har vi vært med å skape over tusen nye arbeidsplasser, og vi ser at ideene yngler. Det er så enormt mange flinke folk som har lyst til å skape noe nytt, særlig blant de unge på universitetene. Mange godt utdannede unge på universitetene har gode forutsetninger som gründere innenfor områder både verden og Norge trenger. Hvis vi passer på å legge forholdene til rette, tror jeg at det ikke kommer til å ta tretti nye år før vi har skapt tusen nye arbeidsplasser!

Foto: Marius Fiskum.

LES MER

Redaksjonelle artikler fra magasinet

Norges svar på Tour de France

Norges svar på Tour de France

I august hvert år går Arctic Race of Norway av stabelen, og gjennom de 10 årene som har gått siden første utgave i 2013, har det blitt mye mer enn et sykkelritt. – Arctic Race Norway er et stort samarbeidsprosjekt i Nord-Norge. Kommuner, fylkeskommunene, næringslivet...

Et tverrfaglig bærekraftsnettverk

Et tverrfaglig bærekraftsnettverk

Fremstr er navnet på Næringsforeningen i Tromsøregionens traineeprogram for unge. – Vi har valgt å rette programmet inn mot bærekraft, og tilbyr de beste talentene traineestillinger innen bærekraft i næringslivet i Tromsø, Karlsøy og Balsfjord, sier Emilie Isaksen,...

Et viktig tilbud i internasjonale Tromsø

Et viktig tilbud i internasjonale Tromsø

Tromsø International School er verdens nordligsteIB-World School på barne- og ungdomstrinn, og et viktig element i arbeidet med å tiltrekke internasjonal arbeidskraft til den arktiske hovedstaden.Skolen ble startet i 2011 med elleve elever. I dag er elevtallet vokst...

Vil stanse trolling med AI

Vil stanse trolling med AI

Trolling i kommentarfeltet er en stor utfordring for medier over hele verden. Abdera AS i Tromsø benytter kunstig intelligens for å moderere vekk uønskede meldinger.Det er ingen nyhet at sosiale medier og internett er blitt allestedsnærværende de siste årene. I takt...

Overvåkerregnskogen fra rommet

Overvåkerregnskogen fra rommet

Som verdensledende kommersielt satellittsenter driver KSAT i Tromsø jordobservasjon av hele verden. Nå bidrar KSAT i et prosjekt for å stanse avskogingen i Amazonas.Det er selskapets avtaler med satellitteiere og 27 antennestasjoner med over 260 antenner spredt ut...

Næringslivets interesseorganisasjon i Tromsøregionen

Næringslivets interesseorganisasjon i Tromsøregionen

Næringsforeningen i Tromsøregionen er Nord-Norges største næringsforening. Siden 1844 har foreningen arbeidet for å skape gode rammebetingelser for over 650 medlemsbedrifter i hele regionen, fra alle næringer og bransjer, og sikre at regionen har kvaliteter som gjør...

ProTromsø – fremmer Tromsø og Nord-Norge

ProTromsø – fremmer Tromsø og Nord-Norge

Nærings- og utviklingsselskapet ProTromsø AS ble etablert i 2021 av Tromsø kommune for å tilrettelegge for flere arbeidsplasser i privat og offentlig sektor. Daglig leder Gøril Johansen forteller om en organisasjon som skal jobbe bredt for å utvikle Tromsø og...

Michelin-mat ved kaikanten

Michelin-mat ved kaikanten

I 2021 så pop-up-konseptet Vulkana Supper Club dagens lys i Tromsø. Flere ganger i året inviterer klubben en av Europas beste kokker til Tromsø og gjestebud om bord på en hvalskute bygd om til spa- og restaurantbåt. Med maksimum fjorten gjester samlet rundt ett...

Enorme muligheter på Grøtsund havne-og industriområde

Enorme muligheter på Grøtsund havne-og industriområde

Produksjon av grønt drivstoff, havbruk, vertikalt landbruk, mekanisk industriklynge og havvindterminal. Det er noen av ambisjonene for Grøtsund industripark. Tromsø har enorme muligheter for satsing på blå næringer er det omforente budskapet fra et stort...

Tester fremtidens fremkomstmidler

Tester fremtidens fremkomstmidler

Testnor ble etablert i 2021 av gründerne Heidi Andreassen og Ingrid Dahl Skarstein. Forretningsideen er å tilby testfasiliteter og -gjennomføring til mobilitetsindustrien i hele verden.Vi har begge jobbet mye med å støtte teknologi og industriutvikling, blant annet i...

IT-nestor i nord

IT-nestor i nord

I tretti år har informatikkprofessor og seriegründer Dag Johansen ved UiT arbeidet utrettelig for å sette byen på IT-verdenskartet. Det har han klart.Tromsø har et utrolig sterkt informatikk-miljø, sier professoren med stolthet.     – Her finner man selskaper som...

På jakt etter verdier i havet

På jakt etter verdier i havet

I 10 år har næringsklyngen Biotech North jobbet for innovasjon og utvikling i de blå næringene i Nord-Norge og da spesielt med utvikling av marine helseprodukter fra hav til marked. Med sine 40 medlemmer har Biotech North fokus på bioteknologi som motor i det grønne...

Inga resultat hittades

Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.

artikkelannonse

Artikkelannonser fra magasinet

Havna – sentral i utviklingen av byen!

Havna – sentral i utviklingen av byen!

Havna er en sentral aktør i Tromsø og fyller 200 år i 2027. Med oppunder 10 000 årlige anløp, over en million reisende og et betydelig godsvolum er havna et viktig trafikknutepunkt i Tromsø. Havet og sjøveien har opp igjennom tidene dannet livsgrunnlaget for...

Bygger bærekraftig i den arktiske hovedstaden

Bygger bærekraftig i den arktiske hovedstaden

Med skyhøye miljøambisjoner går Consto inn for å bygge Nord-Norges første BREEAM-NOR Outstanding-sertifiserte bygg. Byggetrinn 4 i Siva Innovasjonssenter Tromsø blir med det blant landets mest innovative miljøbygninger.– Outstanding er det høyeste sertifiseringsnivået...

Med hjertet i faget

Med hjertet i faget

Byggmester Tony H. Jensen er en entreprenør som driver i bygg- og eiendomsbransjen, hvor vi designer boliger og fritidsboliger for egne prosjekter og kundeprosjekter. Vi leverer alt fra råbygg til 100 % nøkkelferdige bygg.Byggmester Tony H. Jensen ble etablert i 2007...

Realiser boligdrømmen i Karlsøy

Realiser boligdrømmen i Karlsøy

Mindre enn én times kjøring fra Tromsø finner du øyriket Karlsøy. Her kan du leve det gode liv med natur og kultur i skjønn forening – og samtidig nyte godt av de økonomiske fordelene som følger med å bo i Nord-Troms.Aina Isaksen er personal- og organisasjonssjef i...

Bærekraftig kailøsning i Longyearbyen

Bærekraftig kailøsning i Longyearbyen

Når NOFI selger sine løsninger, er det med en tanke om gjenbruk, ombygging og en type «pante flaske»- mentalitet. FN´s bærekraftsmål om ansvarlig forbruk og produksjon er et av NOFIs viktigste mål. Plasten skal brukes riktig. Også når det gjelder 550 meter med...

Tromsø Lufthavn utvider

Tromsø Lufthavn utvider

Med 2,3 millioner reisende og kapasiteten sprengt med over 60 prosent i 2019, var utvidelse av lufthavnen nærmest et folkekrav i Tromsø. Nå har Avinor levert, og en ny terminal skal stå  klar i begynnelsen av 2024.– Utvidelsen ble vedtatt av Avinor allerede i 2016, og...

Norsk Polarinstitutt 

Norsk Polarinstitutt 

Da regjeringen i mai bestemte at Norge skal bygge en helt ny forskningsstasjon i Antarktis, bekreftet de samtidig Tromsø og hele regionen som landets desiderte sentrum for polarforskning. Norsk Polarinstitutt får en enda tydeligere rolle, både i nord og sør, for å...

Å telle all fisken i verden– det går vel ikke?

Å telle all fisken i verden– det går vel ikke?

Jo, vi tror faktisk det. Ideen kom til oss da vi fikk i oppdrag å sjekke om det er liv på Jupiters måner. I øyeblikket er vi 21 forskere ved SINTEF i Tromsø. Her foredler vi spennende tanker. Ideene vi jobber med har tre fellestrekk:    De er tematisk like. Viktige...

Binder Nord-Norge sammen

Binder Nord-Norge sammen

Med 50 fartøy og 1000 ansatte i høysesong, er Torghatten Nord en viktig transportaktør i Nord-Norge. Nå er målet å være ledende innen grønn teknologi og bærekraftige løsninger.Torghatten Nord disponerer 50 fartøy, og vi er ansvarlig for drift av samband fra Nord-Troms...

Remiks åpner REBELL Bærekraftsenter i Tromsø

Remiks åpner REBELL Bærekraftsenter i Tromsø

Remiks har drevet bruktbutikk på nordspissen av Tromsøya siden 2009, men 3. juni flytter dagens butikk inn i REBELL Bærekraftsenter i den gamle postterminalen på Langnes. – REBELL skal bestå av 2 ulike konsepter; ett for innbyggerne og ett for næringslivet. Det nye...

Nord-Norges største IT-miljø redder liv

Nord-Norges største IT-miljø redder liv

Hos Helse Nord IKT jobber 400 ansatte for å ivareta og utvikle de livsviktige systemene som mannen i gata tar som en selvfølge. Hver gang du har time på et sykehus, avhenger behandlingen av stabil og sikker drift av en rekke systemer. For hva skjer egentlig om EKG...